Betting

Fixa bilrutan: Här är allt du behöver veta!

Sommarsolen står högt på himlen och i dessa tider är det många som har valt att hemestra, alltså ta sin semester hemma i Sverige. Det är underbart att semestra i Sverige när vädret är bra, men det har också gjort att ett stort antal har använt bilen. som transportmedel för att kunna ta sig runt i vårt avlånga land. Ut på landet, till utflykter och annat spännande har turerna gått, men helt plötsligt får man ett stenskott eller liknande i rutan. Vad gör man? Här har du svaren.

 

I denna artikel kan du alltså läsa allt om vad ett stenskott är. Men även om hur du ska göra om du till exempel har fått ett stenskott på bilens vindruta och behöver hitta bilglasmästare online eller vill veta mer om hur man kan undvika ett stenskott. Dessutom kommer vi in på hur dessa uppstår och vad som i övrigt också kan orsaka sprickor eller problem med vindrutan på bilen, men först och främst ska vi titta lite närmare på vad ett stenskott egentligen är för något.

 

Vad är stenskott?

Ett stenskott kallas de märke som blir på bilens vindruta när en sten träffar rutan. Stenar slungas ut från andra bilars däck, de samlas nämligen i bilarnas däck. Ett däck består av gummi med olika spår i. Eftersom gummi är mjukt och formbart kan stenar pressas in i fårorna på däcket och sätter sig fast där. När man kör med bilen kan bilens tyngd på däcken göra att stenar som sitter fast i däcket slungas ut och upp. Vid mötande trafik kan dessa små stenar träffa andra bilisters rutor och orsaka ett stenskott.

 

Men även om man kör på en väg där det ligger grus eller småsten ovan på vägbanan kan detta inträffa. Gummit pressar stenen och bildar en friktion som gör att stenen skjuts iväg och därav namnet stenskott. När stenen eller stenarna slungas upp från vägbanan kan de träffa mötande bilisters bilar mitt på vindrutan eller i vissa fall din egen bils vindruta. När stenen eller stenarna träffar vindrutan uppstår ofta en spricka i glaset.

 

Vid vissa tillfällen kan sprickan bli större eller mindre. Det får givetvis en konsekvens på hur enkelt och snabbt det går att laga skadan. Vid mindre stenskott kan man ofta räkna med att en bilverkstad kan ordna problemet förhållandevis enkelt. Skadan på vindrutan på bilen uppstår ofta när mötande trafik kör in i stenar som har slungats upp i luften. Vid högre hastigheter, som i princip är nödvändiga för att skadan ska kunna uppstå, blir ofta sprickan större.

 

Varför spricker rutan?

I moderna bilar används idag ofta ett tunnare typ av glas på vindrutan. Det har sina orsaker och den främsta är sannolikt i de flesta tillfälle att man önskar att få ner bilens totalvikt, vilket kan ha sina fördelar i förhållande till hastighet och bensinförbrukning. Vädret sägs också ha en inverkan och speciellt under vinterhalvåret, när temperaturskillnaderna är större mellan utanför och innanför bilens kupé, blir skadan ofta större.

 

Man kan läsa mer om stenskott på trafikverket om man vill veta mer om det.

Most read

Load more