Betting

Bra saker att veta om VM i Qatar innan man reser iväg

När den här artikeln skrivs så är det bara några veckor kvar tills den första matchen mellan Qatar och Equador visslas igång kl. 17:00 svensk tid. Även om Sverige stod för något utav ett kvalfiasko så är det ändå en del svenskar som har bestämt sig för att göra pilgrimsfärden ner till öknen för att titta på världens bästa landslag tävla om det största priset som fotbollen har att erbjuda.

Men även om VM-arrangemang sällan går till helt utan bekymmer så har detta årsupplaga varit någonting helt eget. Qatar har ett uselt facit när det kommer till mänskliga rättigheter och det har kommit en hel del skrämmande rapporter om hur gästarbetare har blivit behandlade. Oavsett om du har tänkt ta ut semesterdagar för att åka till den skållande hettan eller om du kommer bänka dig framför din TV och betta på VM 2022 odds så kommer den här texten agera som en bra och grundläggande guide för hur förutsättningarna på plats ser ut, samt hur turneringen kommer att spelas

Covid-19

Även om världen till största del har skakat av sig coronapandemin så finns det fortfarande gott om länder som arbetar väldigt aktivt med restriktioner. Qatar är ett utav detta länder och att undvika ett större coronautbrott under turneringens gång är av högsta vikt för det lokala styret. Alla som är över sex år gamla behöver visa upp ett PCR-test som inte är mer än 48 timmar gammalt, eller ett antigentest som är högst 24 timmar gammalt. Det krävs inte att man kan bevisa att man är vaccinerad väl på plats, men minst tre dagar innan inresa så måste man fylla i ett formulär som sedan kan visas upp. Man behöver också ladda ner den qatariska virusspårningsappen och använda denna.

Transport och att ta sig runt i landet

Att resa via bil är det absolut bästa sättet att ta sig runt i landet. Även om det finns tåg och bussar så är dessa långt ifrån pålitliga och kommer ofta sent om de ens dyker upp. Därför är det många som väljer att hyra en bil, men detta får man som turist enbart göra i sju dagar. Om du därför ska vara på plats så kan det vara klokt att istället titta på vilka transportmedel som lokala myndigheter organiserar i samband med turneringen.

Saker att göra vid sidan om fotbollen

Qatar är ett oerhört rikt land och så gott som alla Qatarier har tack vare det förstatligade oljeproduktionen det väldigt gott ställt. Detta göra att det finns gott om olika lyxbutiker och shoppingcenter där man kan köpa kläder och lyxartiklar från några av världens mest exklusiva märken. Arkitekturen i Doha och liknande städer är också någonting som inte går att hitta i resten av världen utanför de riktigt rika arabländerna. Även lyxrestauranger finns det gott om i Qatar, men det gäller att man håller koll på kontosaldot då det är ett mycket dyrt land att vista sig i överlag.

Alkohol och lokala seder

Detta är någonting som har diskuterats flitigt i sociala medier och liknande. Qatar är ett land där det är olagligt att begå homosexuella akter och detta kan i sin tur föra med sig sju års fängelse. Även om det lokala styret har sagt att homosexuella är varmt välkomna till Qatar så har det under de senaste veckorna kommit ut mer och mer uttalandet från lokala ledare att man bör undvika att begå “homosexuella akter” i landet för att inte förolämpa deras kultur och religion.

Förutom detta så finns det också några andra lokala seder som man bör hålla sig till. Det är exempelvis oerhört oförskämt att peka eller vifta med fingret i Qatar, någonting som man bör hålla sig undan.

När det kommer till alkohol så har även detta andra förutsättningar än vad som brukar gälla på stora internationella fotbollsevenemang. Det är många som tycker om att ta ett par öl innan eller inne på en fotbollsmatch. Detta presenterar dock ett problem då alkohol är olagligt att föra med sig in i landet och det finns inte till försäljning någonstans. Den som är sugen på en öl behöver därför dricka denna i en hotellbar eller på någon av de få restauranger som har ett tillstånd. Ölen är också väldigt dyr och kostar uppemot 150 kronor. Väl inne på arenorna kommer det enbart att serveras alkoholfri öl, någonting som inte är ovanligt på fotbollsmatcher. Men många har motsatt sig detta med den mycket rimliga invändningen att matcher i VM tenderar att föra med sig en väldigt låg risk för våld. Utanför arenorna kommer särskilda pop-up barer att servera alkohol.

Så spelas turneringen
Med det viktigaste av praktikaliteterna ur vägen så kan vi nu gå in på hur själva turneringen kommer att spelas. På grund utav den enorma hettan i Qatar så har man blivit tvungen att flytta turneringen till mitten av vintern för att temperaturen ska vara möjlig att spela fotboll i. Turneringen kommer därför att starta med matchen mellan värdlandet och Ecuador den 20de november och sedan väntar några veckors intensiv fotboll mellan världens bästa landslag för att den 18 december kunna kora en värdig vinnare. Turneringen följer samma gamla vanliga upplägg, men om du känner att du vill ha en snabb genomgång så följer detta här nedanför.

Arenorna

VM kommer att spelas på helt nybyggda arenor runt om i landet, även om de allra flesta kommer att spelas i direkt anslutning till huvudstaden Doha för att göra det enkelt för åskadare att ta sig runt från arenorna. Qatar har sedan de blev tilldelade värdskapet hunnit bygga åtta nya arenor och dessa är alla imponerande byggen som med största sannolikhet kommer att bjuda på en bra upplevelse både på plats och på tv.

Gruppspel

Turneringen består av de 32 lag som har kvalificerat sig till turneringen genom olika kval under tidigare år och dessa delas sedan upp i grupper med fyra lag i varje. Alla möter alla och de lag som vinner sina grupper går automatiskt vidare till slutspelsfasen av turneringen. Under gruppspelet så är det en hel del olika matcher som spelas på väldigt kort tid så för den som vill se så mycket som möjligt så gäller det att hålla koll på TV-tablån för att inte missa någonting. Detta är också en populär del av turneringen att betta på eftersom att det finns en massa matcher att titta på och det finns gott om olika alternativ att välja bland när det kommer till att placera spel.

Utslagsronder

De lag som har tagit sig vidare från gruppspelet möts sedan i utslagsrundor i cupformat. Här är det vinna eller försvinna som gäller och ofta så kan dessa matcher producera helt otrolig fotboll. Här börjar matcherna i åttondelsfinaler för att sedan gå vidare till kvartsfinaler, semi-finaler och sist men inte minst turneringens klimax i den stora finalen.

Finalen

VM-finalen är den absolut största dagen i världsfotbollen och ofta så är det mer än två miljarder människor som tittar på matchen på TV. Även här så kan man förvänta sig ett stort spektakel och Qatar har byggt nya arenor för turneringen, men finalen kommer att spelas på kronjuvelen i hela bygget, nämligen Lusail Iconic Stadium med plats för över 120 000 åskådare.

 

 

 

 

 

Most read

Load more