Casino

Vad är eSports?

Du har nog lagt märke till att det börjar utvidga sig ett universum av tävlingar innanför videospel.ESports har med blixtenshastighet blivit ett internationellt fenomen där flera miljoner fans och miljarder av dollars har blivit vardag för de professionella spelarna. Lag som Astralis har tillexempel en karriär som lever och frodas. Att vara en gamer är inte längre bara en hobby som dyrkas framför datorn på tonårsrummet, det har istället blivit en karriär där du spelar i ett lag mot andra seriösa stjärnor.

 

Men vad är eSports? Om du är helt ny i den här världen så är det efterhand en bra ide att bli klokare på sporten för allt tyder på att den är här för att stanna. Här kan du läsa om eSportens A till O och bli klokare på vad det i grund och botten går ut på. Nästa gång du ser det kan du därför lätt följa med.

 

Det grundläggande om eSports

ESport är en värld av konkurrerande och organiserade videospel. Konkurrenterna kommer från olika ligor och lag och möter varandra i populära spel som Fortnite, Counter Strike, League of Legends, Call of Duty, Overwatch, Madden MFL och många, många flera spel.

 

De professionella spelarna i eSports följes av miljoner fans från hela världen som ser turneringarna live från datorn eller tv:n. Fansen kan också följa spelarna live från streamingtjänster som Twitch som ger tittarna möjlighet för att se när deras favoritspelare går online och spelar i realtid. Det är ofta här som spelarna får en stor skara av fans.

 

Vem ser på eSports?

Det korta svaret på den frågan är många människor. Newsoo som är en marknadsanalysfirma, har sammanställt en rapport som visar att hela 380 miljoner människor från hela världen kommer se eSports i år, där 165 miljoner av dessa är eSports-entusiaster. Entusiasterna är dem som ofta ser på eSport. De flesta av dessa entusiaster tittar från Nordamerika, Kina och Sydkorea. Det är alltså en bred skara av människor som ser på eSports och de gör detta med större eller mindre entusiasm.

 

Turneringarna i eSports kan dra till sig tittare som konkurrerar med långt de flesta traditionella sportgrenarna. Tillexempel så drog världsmästerskapen i League of Legens som spelades i 2017 till sig 80 miljoner tittare. Det har gjort turneringen till en av de mest populära eSports-tävlingarna någonsin. Newzoo har dessutom uttalat att det hölls 588 stora eSportsarrangemang 2017.

 

Der er altså stor interesse for eSports fra rigtig mange mennesker over hele verden. Det er bestemt ikke kun den typiske gamer, der følger med i turneringerne, men det samler vidt forskellige mennesker om en sjov og spændende begivenhed. Det är alltså ett stort intresse för eSport från riktigt många människor i hela världen. Det är inte bara den stereotypiska gamern som följer med i turneringarna utan det samlar väldigt olika människor till roliga och spännande arrangemang.

 

Hvem spiller eSports? Vem spelar eSports?

Det är bara de bästa av de bästa som spelar eSports. Det kräver lång tid och träning att bli så duktig att man kan spela i några av de riktigt bra lagen som tjänar flera miljoner.

 

Den process där spelare bliver utvalda till ett lag liknar det som vi känner igen från andra sportgrenar. De bästa blir utpekade och utvalda till att följa laget i turneringarna och processen är otroligt strukturerad.

 

Vilka intäkter finns det i eSports?

Forskning har visat att intäckterna för eSports når ända upp till 906 miljoner dollars i hela världen. Det betyder att spelarna i eSport precis som andra atleter kan tjäna riktigt mycket pengar. Vid turneringar kan de nå flera miljoner dollars i premiepengar som brukar delas mellan spelarna i laget. Därför kan några av värdens bästa spelare lätt tjäna pengar som landar på sju siffror på ett år. Dessutom kan arrangörerna av dessa turneringar tjäna bra på försäljningen av biljetter.

 

Tillexempel genererade League of Legends turneringen 2017 hela 5,5 miljoner dollars på försäljningen av biljetter.

 

Utöver det så tjänar spelarna också pengar på sponsorer. Newzoo har rapporterat att det finns flera brands som vill investera i eSport, där summan kommer upp på 694 miljoner dollars.

 

Om man kollar på de stora talen så är eSport ett ostoppbart kulturfenomen och det kommer bara växa sig större som industri. 2018 så hade 1,6 miljarder människor kunskap till eSport och det talet har bara växt sig större sedan dess.

 

Vad håller framtiden för eSports?

Som det tidigare har blivit nämnt i den här artikeln så talar allt för att eSports har kommit för att stanna och att det kommer ha samma popularitet som andra sportgrenar, vilket är djupt rotat i de flesta länder. I starten av eSports blev det mött på ett skeptiskt sätt – för kunde man kalla det för en sport på samma sätt som handboll, tennis och fotboll?

 

Det ser dock ut som att sporten blivit brett accepterad med det stigande antalet av tittare. Du kan alltså förvänta dig att det också kommer sändas på flera av dina favorit kanaler i framtiden. Så du kan alltså förvänta dig att stöta på eSport mycket mer i framtiden på alla sätt.

 

Varför är eSport så populärt?

En av anledningarna till att eSport har blivit så populärt är kanske på grund av att det är en hobby för riktigt många människor. Nu får dessa människor äntligen lov till att dyrka sin hobby på samma sätt som människor som älskar fotboll.

 

Allt pågår i stort sett digitalt i dag och därför är eSports en helt naturlig utveckling i sportens värld. Det var bara en fråga om tid före videospel blev en helt accepterad del av den världen.

 

Därefter är det också mycket spänning i detta spel då det hela tiden händer något och det går snabbt. Det är inte som golf där du bara sitter och väntar länge på klimax. Det händer alltid något på skärmen när man tillexempel följer en turnering i Counter-Strike. ESport kan också inge den samma känslan av samhörighet som andra sportgrenar ger. En stor del av vårt grannland Danmark hejar tillexempel på Astralis då det är ett lag med endast danska spelare.

 

Vi kan alltså lätt samlas omkring en eSport med alla i vårt nätverk. Det kräver bara att ni blir vana till det så är ni redo för att heja på ert favoritlag framför tv-apparaten.

Most read

Load more