Lotto

Svenska Spel Lotto

Svenska Spels lotto har varit en framgång sedan det introducerades 1980. Att spela på Lotto ger chanser till riktigt stora vinster men chanserna att vinna är små. Svenske Spel är idag den absolut populäraste leverantören av Lotto-spel. Svenska Spel är också den enda som får erbjuda denna typ av spel i Sverige. Det finns dock alternativ. I den här guiden kommer vi gå igenom Svenska Spels Lotto och jämföra det med några privata alternativ.

Flera lottospel hos Svenska Spel

Svenska Spel erbjuder följande Lotto-spel:

  • Lotto
  • Eurojackpot
  • Vikinglotto

De senare erbjuds i samarbete med spelbolag i andra länder. Det gör både att vinsterna blir bra mycket större men chanserna att vinna lite mindre. Eurojackpot lanserades 2012 och erbjuds i 18 olika europeiska länder. Vikinglotto finns i nio länder, exempelvis Norden och Baltikum.

Drömvinsten

Drömvinsten är en variant på Lottospel hos Svenska Spel. Här gäller det dels att pricka in alla sju rätt på Lotto plus minst två rätt på Joker. Vinsten börjar då på 75 miljoner. Som du förstår är chansen att vinna liten men vinsterna är därefter. Rekordet i Sverige är för närvarande 237 697 528. Den vanns av en spelare i Norrköping 2013.

Lotto / lotterier hos privata spelbolag

Det finns inga andra än Svenska Spel som får erbjuda samma typ av Lotto-spel i Sverige. Däremot finns det möjlighet att spela flera typer av lotteri-spel som svensk spelare. De privata aktörerna har ofta samarbeten sinsemellan. De erbjuder välkända spel som till exempel MegaMillions och Powerball. Internationellt sätt är de betydligt kändare än Svenska Spels Lotto. Dessutom är vinsterna enorma.

Varför spela hos andra spelbolag än Svenska Spel?

Förutom de astronomiska vinsterna kan det finnas andra skäl att välja andra spelbolag än Svenska Spel. En anledning är att Lotto är ganska tidsbegränsat. Det är fasta dragningar ett par gånger i veckan, på fasta tider. Vill man vara lite mer flexibel med sitt spelande kan privata spelbolag vara ett alternativ. Man kanske inte vill vänta till dragningarna på onsdags- och lördagskvällar.

Dragningar och resultat

Gillar man spänningen i att följa en dragning live i tv har Svenska Spel en fördel. De har sina tv-sändningar där man kan följa och rätta resultaten. De internationella lotteri-spelen har oftast också någon form av tv-sänd dragning. Det gäller bara att hitta vilket land och bolag som sänder den. Enklast är annars att rätta sitt resultat online. Både Svenska Spel och andra spelbolag redovisar snabbt sina resultat när de finns tillgängliga.

Vilka är de populäraste lotterispelen?

I Sverige är det såklart Lotto 1 på onsdag och Lotto 2 på lördag. Svenska folket har inte sett många andra lotterispel under de över 40 åren som Lotto existerat. I Europa och övriga världen finns det dock betydligt fler lotterispel. De har både flera spelare och mycket högre vinster. I och med Internet och onlinespel har även du tillgång till dem.

Powerball

Powerball är ett amerikanskt lotterispel. Dragningar hålls tre gånger i veckan. Det är måndagar, onsdagar och lördagar. I Powerball ska spelarna välja fem nummer från 1 till 69 och ett Powerball-nummer från 1 till 26. Rekordvinsten i Powerball är än så länge $1.58 miljarder. Vinsten delades av tre lyckliga vinnare.

Mega Millions

Mega Millions är ett annat amerikanskt lotterispel. Det har dragningar både på tisdagar och på fredagar.  I Mega Millions ska du välja fem nummer mellan 1-70. Du ska också välja ett nummer mellan 1-25. Rekordvinsten är $1.53 miljarder. Den vanns av en enda person 2018. Helt klart en skaplig vinst.

Euro Millions

Euro Millions lanserades i Frankrike 2004. Dragningar hålls varje tisdag och fredag. Resultatet publiceras sedan på olika webbsidor. För att delta i Euro Millions kan man köpa lotter i de länder som deltar. Man kan också spela Euro Millions online via olika webbsidor. Den största jackpoten var på 220 000 000 € och den drogs 2021.

Vilket lotteri ska man välja?

Helt klart är Svenska Spels lotto enkelt att spela. Det är både enkelt att registrera och att lägga spel. Dessutom kan det vara trevligt att rätta sitt spel live vid teven. Jagar man de riktigt stora vinsterna är det värt att titta utanför de svenska gränserna. Svenska Spels lotto har inte mycket att konkurrera med när man kollar på vinsterna från europeiska eller amerikanske lotterier. Chanserna till vinst sjunker ganska rejält dock. Fast spelare tänker väl inte på sådana saker?

Var kan man spela lotto?

Naturligtvis är Svenska Spels hemsida något av det enklaste sättet att spela lotto på. Det är också det de flesta svenska väljer. Men det finns många andra ställen att spela på. Med Internet har vi fått mängder av spelsajter. De som marknadsförs i Sverige får inte erbjuda några lotto-liknande spel. Spelsajter som arbetar under andra än svenska spellicenser har dock möjlighet att göra det. Läs om olika typer av lottospel på lotto-online.se.

Drömvinster genom tiderna

För inspirera lite och ge perspektiv visa vi här de största lotterivinsterna genom tiderna.

Amerikanska lotterivinster:

  • 58 miljarder dollar, tre vinnare, Powerball
  • 53 miljarder dollar, en vinnare, Mega Millions
  • 05 miljarder dollar, en vinnare, Mega Millions

Europeiska lotterivinster:

  • 220 000 000 Euro, en vinnare, Euro Millions
  • 210 000 000 Euro, en vinnare, Euro Millions
  • 200 000 000 Euro, en vinnare, Euro Millions

Tips för att vinna på Lotto

Lotto är ett renodlat turspel. Det enda sättet att öka sina chanser är att lämna in fler rader. Det finns inga andra magiska tricks eller strategier. Det man kan göra är att gå ihop flera stycken för att få en större pott att spela för. Det blir ju fler som delar på vinsten också men det kanske inte gör så mycket när miljonerna trillar in. Läs mer om Lottospel och andra nyheter inom igaming.

Om Svenska Spels Lotto

Svenska Spels Lotto lanserades 1980 av dåvarande Tipstjänst. Spelet går ut på att pricka in sju nummer av 35. Vinst ges även för fem och sex rätt. Efter hand har tilläggsnummer och Joker introducerats. Sannolikheten att vinna på Lotto är 1:6 724 520 per spelad rad. Den extra vinstchansen Drömvinsten har 75 miljoner kr som minimumvinst. Sannolikheten att få in Drömvinsten är 1 på 337 915 578. Förutom Lotto finns även Vikinglotto och Eurojackpot.

Most read

Load more